cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Kozmetik

Siyah Nokta Nasıl Geçer?

  • Eylül 20, 2023
  • 5 dakika okuma süresi
Siyah Nokta Nasıl Geçer?

Siyah Nokta Nedir?

Siyah nokta tıptaki adıyla açık komedon, yağ kanallarının tıkanması, ciltte fazla yağ üretilmesi ve bu kanalların bazen iltihaplanmasıyla oluşan genelde çok küçük olan, siyah görünümlü noktalardır.

Siyah noktalar daha sonrasında sivilceye dönüşebilir. Siyah noktalarda akne türlerinden biridir.

Siyah Nokta Neden Olur?

En sık olarak burun, alın ve yanakta görülürler. Siyah noktaya neden olan esas faktör cildin yağlı ve sivilceye yatkın olması ve cilt temizliğinin iyi yapılmamasıdır.

Bunların dışında erkek ses hormonunda artış, bağışıklık sistemindeki bazı maddelerin artışı, adet dönemi, cilt gözeneklerinde bakteri üremesi, yağlı, komedojenik kozmetik ürünlerin kullanılması, süt ürünlerin aşırı tüketilmesi, sigara içmek de siyah nokta oluşumunu tetikler.

Siyah Nokta Nasıl Geçer?

Siyah nokta tedavisinde komedolitik olarak bilinen gözenekleri temizleyen ürünler ve ilaçlar kullanılır. Siyah nokta tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:

Salisilik Asit

Salisilik asit, siyah nokta tedavisinde sık kullanılan ilaçlardan biridir. Gözeneklerdeki ölü cilt hücrelerini ve fazla yağı parçalayarak etki gösterir.

Salisilik asit içeren ürünlerin dozları %0,5 ile %2 arasında değişir. Özellikle yüksek miktarlar yüzde fazla soyulma, yanmaya neden olabilir. Bu nedenle ilk öncelikle ürünün küçük bir cilt alanında denenmesi gerekir. Herhangi bir reaksiyona neden olmadığında diğer bölgeler için de kullanılabilir.

Salisilik asit genelde günde 1 kere kullanılır. Ancak cilt alıştıkça günde 2-3 kere kullanımı da mümkündür. Yüzde tahriş yarattığında ise 2 veya 3 günde bir sürülebilir.

Benzoil Peroksit

Benzoil peroksit, siyah noktalar için kullanılabilecek diğer bir ajandır. Hem antibakteriyel hem anti inflamatuar hem de komedon yok edici etkisi bulunur. Siyah nokta dışında akne tedavisinde de kullanılabilir.

Hem ilaç olarak hem de kozmetik ürün olarak %2,5 ile %10 arasında değişen konsantrasyonlarda benzoil peroksit ürünleri mevcuttur. İlaçlarda sıklıkla %5 oranında bulunur.

Benzoil peroksit içeren kremler her gece kullanılmalıdır. Ciltte tahriş yaptığında gün aşırı veya 1-2 saat tutup yıkama gibi yöntemlere geçilebilir. Cilt alıştıkça günde bir gece sürerek sabaha kadar tutup yıkanabilir. Benzoil peroksitin bir yan etkisi, kumaş, kıyafet gibi maddeleri daha nadiren saç, kıl gibi vücut tüylerini direkt temas ettiğinde beyazlatabilir.

Benzoil peroksitin etkisi ortalama 1 ay içinde görülmeye başlar. Ancak en yüksek etki 3-6 ay sonra oluşur.

Retinoid Kremler

Retinoid kremler, A vitamininde üretilmiş ürünlerdir. Siyah noktalar için oldukça etkili olmalarıyla birlikte, sivilce izi, akne, cilt kırışıklık azaltması, erken yaşlanmayı önleme gibi etkileri de bulunmaktadır.

Retinoid kremler % 0.025 ile % 0.1 arasındaki konsantrasyonlarda olabilir. Siyah noktalar için hassas ciltlerde çoğunlukla % 0.025 kullanılırken, genel olarak % 0.5’lik olan daha çok tercih edilir. Ancak düşük dozlarda başlayıp zamanla yüksek dozlara çıkılabilir. Retinoid kremler gece kullanılmalıdır ve sabah güneş kremi aksatılmamalıdır. (Retinoid kremler nasıl kullanılmalıdır?)

Retinoid kremlerin etkisi 1-1.5 ayda başlar. Ancak tam etki görülebilmesi için 3-6 ay kadar kullanılması gerekebilir. Fayda görüldükten sonra bile siyah nokta oluşumunu engellemek ve cildi canlı tutmak için günlük rutine gece eklenebilir.

Siyah Nokta Temizleme

Siyah noktaları sıkma doğru bir davranış değildir. Sıkma işlemi siyah noktanın sivilceye dönüşme ihtimalini arttırır. Ancak özel aletlerle kliniklerde siyah nokta temizliği yapılabilir.

Siyah nokta temizleme aleti olarak satılan bazı ürünler de evde siyah nokta temizliği için kullanılabilir. Ancak bu aletler güvenilir yerlerden temin edilmeli ve kullanırken cilde zarar verilmemelidir.

Siyah nokta bandı ve siyah nokta maskesi de temizleme için kullanılabilecek ürünlerdir. Ancak bunlar genelde siyah noktaların tamamen yok edilmesi için yeterli değildir.

Glikolik Asit ve Laktik Asit

Glikolik asit ve laktik asit, siyah nokta tedavisi için kullanılabilse de salisilik asit kadar etkili değillerdir.

Kimyasal Peeling

Peeling’ler, cildin üst tabakasını soyan ve alttan yeni doku oluşmasını tetikleyen, cildin pürüzsüz olmasını sağlayan bir işlemdir. Siyah noktalar için kullanılabilmektedir. Kimyasal peeling işlemi sonrasındaki 48 saatte ciltte kızarıklık, batma hissedilebilir.

Mikrodermabrazyon

Mikrodermaabrazyonda genellikle küçük kristal parçalar ile cilt soyulur. Bu işlem siyah noktalar için kullanılabilir. Peeling gibi işlem sonrası yanma, hassasiyet, kızarıklık görülebilir.

Siyah nokta tedavisinin yanında tekrar siyah nokta oluşmaması için de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sabah kalkıldığında ve yatmadan önce cilt, uygun temizleme jelleri ile yıkanmalıdır. Ayrıca terleme gibi durumlarda da gözeneklerin tıkanmaması için yüz iyice yıkanmalıdır.
  • Cilde uygulanan krem gibi ürünler, parmak ucu ile nazikçe uygulanmalıdır, cilt tahriş edilmemelidir.
  • Komedojenik olmayan ve alkol içermeyen kozmetik ürünler kullanılmalıdır.
  • Güneşten, güneş koruyucu veya şapka ile korunulmalıdır.
  • Eller yıkanmadan olabildiğince gereksiz yüze dokunulmamalıdır.
  • Yastık kılıfları sık değiştirilmelidir.
  • Süt, çikolata, cips ve çekirdek gibi sivilceyi tetikleyen gıdalardan olabildiğince kaçınılmalıdır.
cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir