Subkutan Nedir?
Subkutan Nedir?
Hipodermis veya yüzeysel fasya olarak da bilinen subkutan doku, derinin altında yer alan doku parçasıdır.
Deri altı dokusu, deri altı yağ ve diğer çeşitli hücre türlerinden oluşur. Vücudun kalça, avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgelerinde en kalındır.
Deri altı yağ, deri altı dokunun en yaygın olarak görülen kısmıdır. Deri altı dokudaki yağ hücrelerinin sayısı vücudun bölgesine göre değişirken, hücrelerin büyüklüğü kişinin beslenmesine bağlıdır.
Subkutan enjeksiyon, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan iğneler için uygundur. Bunlara insülin, metotreksat gibi ilaçlar örnek verilebilir.
Bu ilaçların özel boyutta üretilen iğneleri vardır ve direkt olarak göbek çevresi, kol arkası gibi subkutan dokunun yoğun olduğu bölgeye uygulanır.
Göz kapakları, klitoris, skrotum, penis ve kulak kepçesinin büyük kısmı dışında vücudun her yerinde yağ bulunur. Subkutan dokudaki diğer elemanlar şunlardır:
- Fibröz bantlar
- Kollajen ve elastin lifleri
- Lenfatik damarlar
- Sinirler
- Kan damarları
- Ter bezleri ve meme bezleri
- Ruffini ve Pacini cisimcikleri
- Saç folikülü kökleri
- Mast hücreleri
Subkutan dokunun vücutta birçok işlevi bulunur. Özellikle önemli olan, özel bağ dokusu yardımıyla dermisi vücuttaki kaslara ve kemiklere bağlar.
Ayrıca dermise ulaşmak için içinden geçen kan damarlarına, lenfatik damarlara, sinirlere ve bezlere destek sağlayarak dermisin işlevine yardımcı olur.
Deri altı doku, vücudun dolgunlaştırılmasındaki rolü nedeniyle önemlidir. Bu, deri altındaki kemikleri, kasları ve organları fiziksel hasarlardan korumasını sağlar. Bunu, vücudu yastıklamak ve yaralanmalardan korumak için vücudun etrafındaki fazla yağı deri altı katmanda depolayarak yapar.
Ayrıca deri altı dokusu, vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur. Bunu, termoregülasyon olarak bilinen bir süreç olan çevresel ısıdan kaynaklanan aşırı ısınmayı veya soğumayı önleyerek yapar.