cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
İlaç Bilgileri Soru-Cevap

Ziver Tablet Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

  • Ocak 24, 2024
  • 2 dakika okuma süresi
Ziver Tablet Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Ziver Tablet Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Ziver, uyuz ilacı olarak bilinen, içerisinde “ivermektin” etken maddesini içeren, parazit öldürücü bir ilaçtır. Uyuz veya tıbbi adıyla skabiyez, bir çeşit cilt parazitinin insan cildinin üst tabakasına bulaşması sonucu, özellikle gece ve sıcakta artan kaşıntıya sebep olan bir hastalıktır.

Uyuz hastalığının tedavisinde, “Permetrin” içeren “Anti-skab, metrin, kwellada” gibi kremler ilk kullanılan seçeneklerdir. Bu kremler genelde 1 veya 3 gün kullanılır. Bunun dışında karışım olarak hazırlanan majistral ilaçlar da mevcuttur. (Metrin krem nasıl kullanılır?)

Krem tedavisi ile gerilemeyen uyuzda, kremleri sürme konusunda uyum sağlayamayanlarda ve sürülen ilaçlara bağlı reaksiyon gelişen kişilerde ziver uyuz ilacı olarak kullanılabilir. Ziver tablet günümüzde uyuzun en etkili tedavilerinden biri olarak kabul görmektedir.

ziver uyuz hapı

İvermektin bir parazit öldürücü olduğu için sadece uyuz değil, lenf sistemini veya bağırsakları etkileyen parazit enfeksiyonlarında da kullanılabilmektedir.

Ziver, 15 kg üstündeki çocuklar ve yetişkinlerde kullanılabilir. Her 15 kg’a 1 tablet alacak şekilde kullanılır. Örneğin 60 kg ağırlığındaki biri 4 tablet içmelidir. Bu tabletler aç karna ve aynı anda içilir. 1 hafta veya 10 gün sonra ise aynı dozda ikinci bir uygulama gerekir.

İlacın kullanıldığı ilk 1-2 gün içerisinde kaşıntıda bir artış hissedilebilir. Bunun nedeni uyuz parazitlerinin aniden ölmesidir. Ziver tablet kullanıcı yorumlarında bu kaşıntı artışından sıklıkla söz edilir. Kaşıntı artışından sonraki 1-2 gün içindehızlıca kaşıntıda azalma hissedilir.

Çocuklarda ziver tablet ikiye bölünerek, ezilerek veya suya karıştırılarak içilebilir. Gebelerde ve emzirenlerde kullanılmamalıdır.

Ziver tabletin olası yan etkileri şunlardır:

  • Karın şişliği
  • Mide bulantısı
  • Ateş
  • Öksürük
  • Göğüs ağrısı
  • Karaciğer enzimlerinde yükselme
  • Döküntü
  • Sersemlik hali
  • Baş dönmesi

Gül hastalığı veya roza hastalığı, yüzde özellikle güneşe maruz kalmayla artan kızarıklık, yanma, batma hissi ve ilerleyen dönemlerde kılcal damarlarda çatlama, sivilcelenme gibi belirtilere yol açan bir hastalıktır. Gül hastalığının nedenlerinden biri de demodeks adı verilen parazitlerin sayısının yüzde çoğalmasıdır.

Ziver, ivermektin içeren bir parazit ilacı olduğu için 15 kiloya 1 tablet olacak şekilde tek sefer alındığında parazitlerin ölmesini sağlayarak gül hastalığının şiddetini azaltır.

Ziver, yeni düzenlenen kanunlara göre uyuz tanısında SGK tarafından karşılanmaya başlamıştır.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir