Hiperkeratoz Nedir?
Hiperkeratoz Nedir?
Hiperkeratoz, derinin en üst tabakası olan stratum corneum’un kalınlaşması ve sertleşmesi anlamına gelen bir tıp terimidir.
Stratum korneum tabakası keratin adı verilen protein yapılarından oluşur. Tırnak, el ve ayak tabanı gibi nispeten derinin sert bölümlerinde daha fazla miktarda bulunur. Ancak bazı hastalıklarda bu keratin çok fazla üretilerek hiperkeratoza neden olabilir.
Hiperkeratoz, kalıtsal yani genetik temelli oluşabileceği gibi bazı hastalıklara bağlı edinsel yani sonradan da oluşabilir. Kalıtsal olarak hiperkeratozun görüldüğü hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Epidermolitik hiperkeratoz
- Dijital hiperkeratoz
- Fokal akral hiperkeratoz
- Lameller iktiyoz
- X’e bağlı iktiyoz
- Keratozis pilaris
Edinsel olan yani sonradan oluşan veya başka bir hastalığın seyrinde görülen hiperkeratoz nedenleri şunlardır:
- Plantar hiperkeratoz
- Meme ucu ve areolanın hiperkeratozu
- Liken planus
- Seboreik keratoz (Seboreik keratoz nedir?)
- Nasır
- Siğil
- Aktinik keratoz
Hiperkeratoz durumunda deri genelde sert ve kalın hissedilir. Ancak var olan hastalığa bağlı, akıntı, kötü koku, ağrı, kaşıntı gibi ek semptomlar da ortaya çıkabilir. Derinin kalınlaşmasının en sık sebebi basınçtır. Buna en iyi örnek de nasırlardır. Ancak basınca bağlı olmayan ve hastalık nedeniyle derinin fazladan keratin üretmesine neden olan durumlar da vardır.
Hiperkeratoz tedavisi, keratolitik kremler, nemlendiriciler, kortizonlu kremler ve retinoid kremlerle yapılabilir. Bunun dışında hastalığa bağlı olarak kriyoterapi, lazer, fototerapi, cerrahi gibi tedaviler de kullanılabilir.