cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Yüz Kızarıklığı Neden Olur? Yüz Kızarıklığı Nasıl Geçer? (Resimli)

  • Eylül 16, 2023
  • 5 dakika okuma süresi
Yüz Kızarıklığı Neden Olur? Yüz Kızarıklığı Nasıl Geçer? (Resimli)

Yüzde Kızarıklık Neden Olur? Yüzdeki Kızarıklık Nasıl Geçer?

Seboreik Dermatit

Yüzde yağlı egzama

Seboreik dermatit olarak da bilinen yağlı egzama, özellikle burun kenarı, kulak çevresi, kaş üstü gibi bölgelerde kızarıklığa neden olan bir hastalıktır.

Toplumda oldukça sık görülür. Kızarıklığın yanında, ciltte yağlanma, sarı, beyaz pullanma ve kepeklenme oluşur.

Yağlı egzama tedavisinde ketokonozol, siklopiroksolamin içeren şampuanlar, takrolimus, pimekrolimus, kortizon içeren kremler kullanılır. (Yağlı egzama nasıl geçer?)

Gül Hastalığı

Yüzde gül hastalığı resmi

Gül hastalığı veya roza hastalığı, yüzde kızarıklığın en sık sebeplerinden biridir.

Gül hastalığında başlangıç aşamasında sıcak hava, baharatlı yiyecekler, güneş, egzersiz, stres gibi nedenlerle yanaklar başta olmak üzere geçici kızarma atakları görülür.

Zamanla bu kızarıklıklar kalıcı hale gelir. Yüz kızarıklığı yanında, damar çatlaması (telenjiektazi), sivilce benzeri döküntüler gibi belirtiler de oluşabilir.

Gül hastalığı tedavisinde, brimonidin, oksimetazolin içeren damla ve spreyler, metranidazol, permetrin, ivermektin içeren kremler veya antibiyotik haplar kullanılabilir. (Gül hastalığı tedavisi nasıl yapılır?)

Demodikozis

Demodeks, normal insan cildinde de belli bir sayıda bulunan bir parazittir. Bazı kişilerde yapısal olarak hiçbir soruna yol açmazken bazı kişilerde, sayısı artarak yüzde kızarıklık, pütürlenme yaratabilmektedir. Gül hastalığı, yağlı egzama, akne, kirpik kaşıntısı, folikülit gibi hastalıklara neden olabileceği düşünülmektedir.

Tedavide metranidazol, permetrin, ivermektin içeren krem ve karışım ilaçlar kullanılabilmektedir. Ayrıca çay ağacı yağı içeren (TTO) ürünler de tedavide ve hastalığın tekrarlamasının engellemesinde oldukça etkilidir.

Kontakt Dermatit

Çenede kontakt dermatit

Kontakt dermatit, cilde hassas olunan bir maddenin değmesi sonucu oluşan alerjik bir reaksiyondur. Yüzde kızarıklık, kaşıntı, kabarma ortaya çıkar.

Sıklıkla yüze sürülen kozmetik ürünler, kremler, sabunlar, parfüm gibi maddelerle oluşur. Alerji gelişen madde uzaklaştırıldığında kısa sürede kızarıklık geriler.

Kendiliğinden geçmeyen kızarıklıkta veya hızlı tedavi için kısa süreli kortizon içeren kremler kullanılabilir.

Atopik Dermatit

Bebekte atopik dermatit

Atopik dermatit genelde bebeklik ve çocukluk döneminde başlayan bir tür egzamadır.

Bebeğin yüzünde kızarıklık en sık olarak atopik dermatit nedeniyle ortaya çıkar. Ciltte kuruluk, pullanma ve şiddetli kaşıntı gibi bulgular da eşlik eder. Özellikle bebeklerde yüz dışında dirsek, diz gibi bölgelerde de döküntüler oluşur.

Bebeklikte olmayıp yetişkinlik döneminde başlayan atopik dermatit de görülebilir. Ancak yetişkinlikte yüzden çok dirsek iç yüzü, diz arkası gibi bölgelerde kızarıklık, kuruluk oluşur.

Atopik dermatit tedavisinde kortizon, takrolimus, pimekrolimus içeren kremler, nemlendiriciler, kaşıntı hapları veya iğne tedavileri hastalığın şiddetine ve yerine göre kullanılabilir. (Atopik dermatit nedir? Nasıl geçer?)

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı veya psöriazis, bağışıklık sisteminin anormal çalışmasında dolayı üstünde beyaz, gümüş rengi pullanma olan kızarıklıklar şeklinde görülür.

Yüzden ziyade dirsek, diz, gövde gibi vücudun diğer bölgelerinde görülse de yüzde kızarıklığa da neden olabilir.

Sedef hastalığı tedavisinde kortizonlu kremler, nemlendiriciler, haplar veya iğneler kullanılabilir.

Spider Anjiyom

Uzun süreli korumasız, güneş maruziyeti sonucunda yüzde örümcek ağı benzeri kılcal damar belirginleşmesi görülebilir. Tedavisinde en sık lazer tedavileri kullanılır.

Zona Hastalığı

Yüzde zona resmi

Zona veya gece yanığı, su çiçeği virüsünün tekrar aktifleşerek ciltte, su toplamış kabarcıklar, kızarıklık ve şiddetli ağrıya neden olan bir hastalıktır.

Zona tedavisinde asiklovir, valasiklovir, brimudin içeren haplar veya serum tedavileri kullanılabilir. (Zona Nasıl Geçer?)

Lupus

Lupus malar raş

Lupus, bağışıklık sisteminin vücuda saldırdığı, otoimmün bir hastalıktır. Akut lupus denilen hastalıkta yüzde kelebek şeklinde malar raş olarak bilinen kızarıklık oluşur. Bu kızarıklık özellikle güneşe çıkıldığında belirginleşir.

Lupus tedavisinde kortizon, hidroksiklorokin gibi birçok ilaç, hastalığın yayılımına göre değişmekle birlikte kullanılabilir. En önemli nokta ise lupus hastaları güneşten çok iyi korunmalıdır. (Güneş kremi nasıl kullanılır?)

Diğer Hastalıklar

Yukarıdakiler yüzde kızarıklığın en sık görülen sebepleridir. Bunlar dışında daha nadir olarak lupus pernio, mantar enfeksiyonu, granüloma fasiyale, bakteri enfeksiyonu gibi daha nadir görülen durumlar da yüz kızarıklığına neden olabilir.

Yüz Kızarıklığı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yüz kızarıklığının nedenine bağlı tedavisi de değişir. Ancak gül hastalığı veya stres gibi nedenlere bağlı, damarların genişlemesi sonucu oluşan kızarıklıklara en hızlı etki eden krem "Brimoder jel"dir. Brimoder jelin içerisinde brimonidin etken maddesi bulunur. Bu madde damarlardaki genişlemeyi azaltarak sürüldükten ortalama 30 dakika sonra kızarıklığı azaltır. Etkisi de ortalama 10-12 saat sürer.

Yüzde kızarıklığa kaşıntı ve pullanmanın eşlik ettiği hastalık en sık seboreik dermatit ve kontakt dermatittir. Seboreik dermatit diğer adıyla yağlı egzamada, burun kenarları, yanakların bir kısmı, kaş üstleri gibi bölgelerde kaşıntı ve pullanma olur. Kontakt dermatitte de yüze sürülen farklı bir maddenin cildi tahriş etmesi ile ani bir kızarıklık, kaşıntı ve pullanma görülebilir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir