cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur? Nasıl Geçer?

  • Aralık 5, 2023
  • 5 dakika okuma süresi
Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte kaşıntı herhangi bir haftada görülebilen, oldukça rahatsız edici bir semptomdur. Gebelik dönemindeki kaşıntıların birçok farklı sebebi olabilmektedir. Kaşıntının nedeni, cilt hastalıkları veya gebeliğe özel basit veya ciddi durumlar olabilir.

Cilt Gerginliği

Özellikle 3. trimester yani 6-9. aylar arasında, bebeğin büyümesi ile karın derisinde bir gerilme meydana gelir. Bu gerilme, cilt çatlaklarına ve kaşıntıya neden olabilir. İkiz veya üçüz gibi çoklu gebeliklerde ise bu gerilme daha fazladır.

Cilt gerginliğine bağlı olan kaşıntılarda, kaşıntının yoğunlaştığı bölge karın çevresidir. Vücudun diğer bölgelerinde de ciddi kaşıntı varsa başka hastalıklar düşünülmelidir. Tedavide düzenli, vazelin gibi katkı maddesi içermeyen nemlendiriciler günde 4-5 kere sürülebilir. Çok fazla rahatsızlık yaratan kaşıntılarda doktor kontrolünde gebelikte güvenilir olan antihistaminik yani alerji ilaçları kullanılabilir.

gebelikte cilt çatlağı nedeni ile kaşıntı

Hormonal Değişiklikler ve Cilt Kuruluğu

Gebelik dönemindeki hormonal değişikliklerin kendisi, ciltte kaşıntı yapabilmektedir. Bu hormonal farklılaşmalar, ciltte normalde daha fazla bir kuruluğa da neden olabilir. Daha öncesinde cilt kuruluğu ile ilgili problemi olanlarda bu durum daha sıktır. Tedavide cildin düzenli nemlendirilmesi yeterli olacaktır.

Kontakt Dermatit (Egzama)

Normal kişilerde olduğu gibi hamilelikte kaşıntı nedeni de egzama olabilir. Özellikle yeni kullanılan parfüm, sabun, şampuan gibi ürünler, kozmetikler kaşıntının ana sebepleridir. Bu maddelerin cilde değmesi sonucunda, eğer bir alerji durumu varsa ciltte kızarıklık, kaşıntı, ödem, kabarıklık gibi semptomlar görülür.

Alerjik olunan ürünlerin cilde değdiği yerde egzama gelişebileceği gibi alerjik kontakt dermatit adı verilen durumda, polen gibi hava yoluyla alınan maddelere karşı tüm vücutta da kaşıntı görülebilir.

Gebelikte egzama tedavisinde, kortizon içeren kremlerin kullanılması tercih edilmez. Bunun yerine hamilelikte güvenilir olan alerji ilaçları ve nemlendiriciler kullanılır. Ancak şiddetli durumlarda, doktor kontrolünde düşük etkili kortizonlar da kullanılabilmektedir.

Böcek Isırıkları

Her dönemde olabileceği gibi gebelikte de, böcek ısırıkları, sinek sokmaları, kaşıntının sık nedenlerinden biridir. Fiziksel olarak koruyucu önlemler dışında, kaşınan yere kalmosan losyon gibi kaşıntı giderici ürünler sürülebilir. (Kalmosan losyon nedir, nasıl kullanılır?)

Uyuz (Skabiyez)

Uyuz hastalığı dönem dönem ataklar yaparak ciddi kaşıntılara sebep olabilmektedir. Uyuz, bir parazitin cilt altında tüneller kazarak ilerlemesi sonucunda, özellikle geceleri kaşıntı yaratan bir hastalıktır.

Uyuz insandan insana geçer. Bu yüzden uyuz paraziti olan bir kişinin, en az 30 dakikalık bir teması veya ortak eşyaların uzun süre kullanılması sonucu bulaş görülür. Geceleri, sıcakta artan, tüm vücudu saran, kaşımadan durulamayan bir kaşıntıya sebebiyet verir.

Uyuz hastalığı tedavisinde, gebelikte kullanılabilen “permetrin” içeren kremler veya özel karışım ilaçlar kullanılır. Bu kremler genelde 1 veya 3 gün boyunca tüm vücuda sürülür. Tedavideki en önemli nokta, kaşınsa da kaşınmasa da, ailedeki herkesin aynı anda kremleri sürmesidir. (Uyuz hastalığı nedir, nasıl geçer?)

Atopik Dermatit

Atopik dermatit, cildin sıvıyı tutan bariyerinin bozulması sonucu, yeteri kadar nemlenememesi, kuruması ve kaşıntıya neden olması durumudur. Gebelik öncesi dönemde de sıklıkla vardır. Hamilelikte de semptomlarda artış görülebilir. Tedavinin temeli düzenli nemlendirici kremler kullanılmasıdır.

Kurdeşen (Ürtiker)

Kurdeşen, ciltte kızarık şişliklerin oluştuğu, kaşıntının görüldüğü bir hastalıktır. Alerji gelişen bir duruma karşı aniden oluşur. Aynı bölgede var olan döküntü 24 saatten fazla sürmez. En sık tetikleyici nedenler, ilaçlar, stres ve hormonal değişikliklerdir.

Ürtiker kaşıntısı genelde kaşıma ile değil, o bölgeye baskı yapma ile daha çok rahatlar. Tedavide antihistaminik, alerji ilaçları kullanılır. Genelde tedaviye hızlıca yanıt verir. Tetikleyici bir ilaç tespit edilirse, mümkünse kesilmeli veya değişilmelidir.

gebelikte kolda kurdeşen döküntüsü

Gebeliğin Pruritik Ürtikeryal Papül ve Plakları (PUPPP)

PUPPP hastalığı, gebeliğe özel görülen kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Genelde son 3 ayda ve çoğul gebeliklerde görülür. Gebeliğe özel cilt hastalıkları arasında en sık görülendir.

Genelde cilt çatlakları etrafında, kaşıntılı kabarıklıklar ve bunların birleşmesi ile plak adı verilen geniş döküntüler ortaya çıkar. Vücudun her iki tarafındaki kalça, meme ve uyluğa doğru yayılım olur. İyi ilerleyen bir hastalıktır ve genelde doğumdan sonraki 1 hafta içinde kendi kendine genelde geriler.

Ciddi kaşıntı olan durumlarda kısa süreli kortizonlu kremler, haplar ve nemlendiriciler kullanılır. Alerji hapları genelde etkili değildir.

Gebelikte karında PUPPP hastalığı

Gebelik Kolestazı

Gebelik kolestazı, son aylarda görülen ve ciddi olabilecek bir hastalıktır. Karaciğerin safra asitlerini kandan temizleyememesi sonucu, ciltte döküntü, kızarıklık olmadan içten gelen bir kaşıntı hissedilir.

Kandaki karaciğer enzimleri yükselir, sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma gibi semptomlar görülür. Tanı konulduğu anda, anne yakın izleme alınır. Safra asidini düşüren ilaçlar kullanılabilir. Gerekirse erken doğum yapılması mümkündür.

Hamilelikte Kaşıntı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte vajinal kaşıntı, hormonların değişimi ile birlikte, vajinal bölgenin ph değerinin değişmesi sonucunda ortaya çıkar. Azalan östrojen ve artan progesteron kaşıntıyı tetikler. Ancak daha nadir olarak, vajinal mantar, bakteriyel vajinozis gibi enfeksiyon hastalıkları da kaşıntı nedeni olabilir. Bu nedenle inatçı kaşıntı, akıntı olan durumlarda doktora muayene olunması gerekir.

Gebelikte karın bölgesinde kaşıntı genelde derinin gerilmesine bağlı oluşan çatlaklar nedeniyle görülür. Ancak bu tür kaşıntıda, deride herhangi bir döküntü olmaz. Kaşıntının azalması için nemlendirici kremler kullanılabilir. Karnın hafif bir şekilde kaşıntısı da bebeğe herhangi bir zarar vermez. Nadir olarak gebelik kolestazı gibi ciddi durumlarda ise doktora görünülmeli ve uygun tedavi yapılmalıdır.

Gebelikte bacaklarda kaşıntının en sık sebebi, ödeme bağlı derinin gerilmesidir. Ayrıca cilt kuruluğu da diğer bir sebeptir. Bacakların olabildiğince yukarıda tutulması ve düzgün nemlendirici kullanımı ile kaşıntı çoğunlukla hafifler.

Gece kaşıntısı genelde uyuz hastalığında görülen bir durumdur. Hamilelikte de uyuz görülebilir. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için genelde aynı evde yaşayan diğer kişilerde de kaşıntı olur. Göbek çevresinde, el bileklerinde çoğunlukla olmak üzere vücutta sivilce benzeri döküntüler olması da uyuz hastalığını destekler.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir