cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Dermatoloji Terimleri

Melanosit Nedir?

  • Şubat 27, 2024
  • 2 dakika okuma süresi
Melanosit Nedir?

Melanosit Nedir?

Melanositler, epidermis adı verilen deri bölümünün bazal tabakasında bulunan, pigment oluşturan, dendritik (yıldızsı) uzantılara sahip hücrelerdir.

Melanositler, melanin pigmentini üretir. Melanin daha sonra melanozomlar içerisinde bazal tabaka çevresindeki keratinositlere transfer edilir. Melanin deriye rengini veren maddedir. Hücre çekirdeklerini UV ışıklarına bağlı DNA hasarında korur.

Melanosit sayısı deride santimetrekarede 500 ila 2000 arasında değişir. En yoğun genital bölge ve meme başında bulunur. Bazal tabakadaki melanosit/keratinosit oranı da değişir. Çenede bu oran ortalama 1/4 iken kol, bacak gibi uzunvlarda 1/10’dur.

Değişik ırklara mensup insanlarda farklı deri rengi olsa da melanosit sayısı benzerdir. Deri rengini melanozomların toplam sayısı, büyüklüğü, hücre içindeki dağılımı belirler. Koyu tenli insanlarda melanositler, açık tenlilere göre daha büyük melanozomlar yapar ve keratinosit içine daha geniş dağılırlar. Açık tenlilerde ise daha küçük olan melanozomlar, hücre içinde küme halinde bulunur.

Eumelanin ve ve feomelanin adı verilen iki melanin pigmenti bulunur. Eumelanin, oval melanozomlar içinde tirozinden sentezlenir ve kahverengi, siyah deri ve saç renginden sorumludur. 6.8 ph değerinde üretilir. Feomelanin ise küme şeklindeki melanozomlarda bulunur ve daha açık renkli, sarıdan kızıla kadar değişen saç ve deri renginden sorumludur. Özellikle kızıl saçlar, dudaklar, meme uçları ve penis başında daha büyük oranlarda bulunur.

Melanositlerden gelişen deri kanserlerine melanom adı verilir. Oldukça ölümcül olabilecek bir kanser türüdür. Bu nedenle yeni ben oluşumu, benlerde renk, şekil ve sınır değişimi durumunda hekime başvurularak inceleme yapılmalıdır. Ayrıca melanomdan olabildiğince korunmak için düzenli güneş kremi kullanmak gerekir ve şapka gibi kıyafetlerle fiziksel koruma sağlanmalıdır. (Kanserli ben nasıl anlaşılır?)

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir