Milia Nedir? Milia Nasıl Geçer?
Milia Nedir?
Milia, ciltte genelde yüzde oluşan beyaz, sarı renkli kist şeklinde şişliklerdir. Milia genelde 2-3 mm gibi küçük boyutlardadır. Oluşma nedeni de cildin altındaki yağların yüzeye çıkamaması sonucu cilt altında birikmesidir. Ayrıca milialar ter bezi kaynaklı da oluşabilir.
Milia her yaşta görülebilir. Ancak bebeklik dönemi, ergenlik dönemi gibi daha sık görüldüğü dönemler vardır. Kapalı komedon gibi sivilce lezyonları ile karıştırılabilir.
Milia yüzde en sık göz çevresinde, yanaklarda, çenede ve burunda oluşur. Yüz haricinde gövde, kol, bacak gibi bölgelerde de görülebilir.
Milialar ağrı, kaşıntı gibi bir belirtiye neden olmaz. Genelde kozmetik ve görünüm açısından rahatsız edicidirler.
Milia Neden Olur?
Deri normalde eski ve ölü olan parçaları dışarı atar. Ancak bu deri parçaları dışarı atılamadığında, cilt altındaki yağlar cilt yüzeyine çıkamadığında veya ter bezleri aşırı salgı üretip bunu salgılayamadığında milia oluşabilir. Atılamayan yağ, deri parçası veya ter, cilt altında birikerek sertleşir ve bir yumru oluşturur. Milia aşağıdaki durumlara bağlı oluşabilir:
- Yaralanma, güneşe korumasız maruz kalma gibi durumlardan dolayı cildin tahriş olması (Güneş kremi nasıl kullanılır?)
- Kortizon içeren ilaçların uzun süre alınması
- Genetik olarak yatkın olmak
- Bağışıklık sisteminin anormal çalışması (Otoimmünite)
- Doğru cilt temizliği yapmamak
- Gözeneklerin tıkanmasına neden olan kozmetik ve makyaj ürünleri kullanmak
- Yağlı egzama, gül hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarına sahip olmak
Milialar Nasıl Geçer? Milia Tedavisi Nedir?
Milialar görünüm dışında bir problem yaratmazlar. Ancak özellikle büyük ve fazla sayıdaki milialar, kozmetik açıdan oldukça sorunlu bir hale gelebilir. Milia tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılabilir:
Krem Tedavileri: Milia tedavisinde kremler kullanılabilir. “Adapelen” , “Tretinoin” gibi retinoid kremler miliaların zaman içerisinde geçmesini sağlar. Retinoid kremler her gün gece tüm yüze ince bir tabaka halinde sürülür. Miliaların ortadan kalkması değişiklik gösterse de kremler ortalama 2-3 ay içinde etkisini gösterir. (Retinoid Kremler Nasıl Kullanılır?)
Retinoik asit içeren kremlerin, göz altı milia kremi olarak kullanılması önerilmez. Bu kremler ciltte soyma etkisi olduğu için göz altında alerjik reaksiyonlar, kızarma, yanmaya neden olabilir. Bu nedenle göz altı gibi hassas bölgelerde bulunan milialarda, fiziksel olarak temizlik (ekstraksiyon) daha uygun bir seçenektir.
Peelingler: Glikolik asit, salisilik asit gibi cildi soyucu peelingler, milia tedavisinde kullanılabilir.
Ekstraksiyon: Milianın en etkili ve hızlı tedavilerinden biri ekstraksiyondur. Milia temizliği olarak bilinen bu işlem özel aletler veya iğne ucu gibi basit aletlerle yapılabilir. Bu işlem doktor tarafından steril bir ortamda yapılmalıdır. İğne veya özel aletle, milianın üzerindeki deri açılarak içerisindeki maddeler dışarıya çıkarılır. Bu işlem sonrası küçük kabuklanmalar oluşabilir. Bunlar zamanla kendiliğinden iyileşir.
Büyük milialar, steril olduğundan emin olunabildiği durumlarda evde hasta tarafından iğne gibi aletlerle çıkarılabilir. Ancak göz gibi yakın bölgelerde milia olması durumunda veya steril olunamayacak durumlarda kişi bu işlemi kendisi yapmamalıdır. Yanlış yapılan bir işlemde, cilt enfeksiyon kapabilir ve daha ciddi sorunlar oluşur.
Kriyoterapi: Kriyoterapi, soğuk gaz uygulaması olarak da bilinir. Milialar üzerine soğuk bir gaz sıkılarak yok edilmesi amaçlanır. Kriyoterapi, milia tedavisinde kullanılabilse de çok etkili değildir.
Lazer Tedavileri: Lazerler, milia tedavisinde kullanılabilir.
Milia Oluşumu Nasıl Önlenir?
Milia oluşumunu önlemek için düzenli bir cilt temizliği yapılması gerekir. Her akşam cildin uygun olan temizleyici ürünlerle iyice temizlenmesi durumunda ciltteki ölü deriler, kirler ciltten uzaklaştırılmış olur.
Diğer bir yapılması gereken düzenli güneş kremi kullanmaktır. Özellikle yaz aylarında düzenli güneş kremi kullanmak hem ciltte yanık gibi durumları azaltacak hem buna bağlı oluşan miliaları engelleyecektir.
Milia Hakkında Sık Sorulan Sorular
Milia Çoğalır mı?
Milialar kendiliğinden çoğalabilir. Eğer yüz temizliğinin düzenli yapılmaması, gözenek tıkayıcı ürünlerin kullanılması, güneş koruyucu kullanılmaması gibi milia oluşumunu tetikleyen durumlar varsa sayıca artış görülmesi daha sıktır. Bu nedenle cilt düzenli olarak temizlenmelidir.
Retinol Milialara İyi Gelir mi?
Miliaların tedavisinde cilt soyucu ajanlar kullanılır. Retinol de bu soyucu ajanlardan biridir. Bu nedenle milia tedavisinde kullanılır.