cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

Salisilik Asit Ne İşe Yarar?

  • Haziran 20, 2024
  • 3 dakika okuma süresi
Salisilik Asit Ne İşe Yarar?

Salisilik Asit Nedir?

Salisilik asit, keratolitikler olarak bilinen ilaç grubunda yer alan bir maddedir. Cildin en üst tabakasında bulunan keratinin kalınlaştığı, ciltte pullanma, kepeklenmenin oluştuğu hastalıklarda kullanıldığı gibi antienflamatuar etkileri ile akne tedavisinde ve peeling amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.

Salisilik Asit Ne İşe Yarar?

Salisilik asit birçok farklı dermatolojik hastalıkta etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Jel, krem, cilt temizleme köpükleri, losyonlar gibi birçok ürünün içinde bulunabilir.

Akne Tedavisi

Günümüzde salisilik asit içeren ürünlerin en sık kullanıldığı alanlardan biri sivilcelerdir. Sivilcelerin komedon, papül, püstül, nodül, kist gibi birçok farklı çeşidi bulunur. Salisilik asit özellikle komedon olarak bilinen siyah ve beyaz noktaların ağırlıklı olduğu akne hastalarında daha etkilidir. (Sivilce çeşitleri nelerdir?)

Cilt üzerindeki fazlalık keratini parçalayarak, komedonları açar. Böylelikle sürülen diğer sivilce ilaçlarının derinin alt kısmına nüfus etmesini sağlayarak tedaviyi kolaylaştırır. BHA olarak bilinen beta hidroksi asit grubunda yer alan salisilik asit kremler, eczanelerde birçok ürünün içerisinde bulunmaktadır.

Sedef Hastalığı (Psöriazis)

Sedef hastalığı, üzerinde beyaz, gümüşi bir pullanmanın yer aldığı, kızarıklıklar şeklinde döküntülerle karakterize bir hastalıktır. Sedef hastalığının en sık görülen türü plak tip psöriazistir. Ancak guttat, püstüler, eritrodermik gibi birçok farklı çeşidi bulunur. (Sedef hastalığı çeşitleri nelerdir?)

Özellikle plak tip sedef hastalığında, döküntülerin üzerindeki pullanmanın yumuşaması için salisilik asit içeren ilaçlar sıklıkla kullanılır. Genelde bu ilaçlar, kortizon ile birleştirilerek üretilir. Kortizon ile hem hastalık kontrol altına alınır hem de plaklar yumuşayarak hızla iyileşir.

Yağlı Egzama (Seboreik Dermatit)

Yağlı egzama, saçlı deride, burun kenarı, kaş gibi yüzün bazı bölümlerinde ve meme arasında görülebilen bir hastalıktır. Genelde saçta ve vücutta kepeklenme, kaşıntı ve yaralar oluşması ile kendine gösterir. Tedavide ketoral gibi ketakonazol içeren şampuanlar, sebirox gibi sikloproksolamin içeren şampuanlar gibi kullanılabilir. (Sebirox şampuan nasıl kullanılır?)

Hastalığın şiddetli döneminde kepeklenme ve kaşıntıyı azaltmak için betasalic gibi 2 hafta gibi bir süre boyunca salisilik asit ve kortizon içeren losyonlar kullanılabilir.

Siğil

Siğiller, cilt üzerinde HPV adı verilen virüsün çoğalması ile ortaya çıkan lezyonlardır. Genelde karnabahar görüntüsüne benzeyen bir şekilde görülürler. Ancak uzunlamasına görünen filiform siğil gibi türleri de vardır. Siğillerin tedavisinde kriyoterapi, laktik asit, 5-flourourasil, lazer gibi birçok yöntemin yanında salisilik asit içeren ürünler de kullanılabilir. (Siğil ilaçları nelerdir?)

Diğer Hastalıklar

Yukarıdaki hastalıklar salisilik asitin en sık kullanıldığı durumlardır. Bunların haricinde aşağıdaki hastalıklarda da doktor tarafından kullanılabilir:

  • İktiyozis
  • Atopik dermatit
  • Liken simpleks kronikus
  • Nasır
  • Topuk çatlağı

Salisilik asit kullanım sıklığı, diğer kullanılan cilt bakımı ürünlerine göre değişiklik gösterebilir. Eğer akşamları soyucu ajan olarak sadece salisilik asit kullanılacaksa her gece yatmadan kullanılabilir. Ancak ciltte tahriş yaratıyorsa 2-3 günde bir sürülmesi de mümkündür.

C vitamini bir çeşit asit yapısında bulunan üründür. Normalde iki asit içeren madde aynı anda kullanılmaz. Ancak C vitamini yani askorbik asit düşük yapılı bir asittir. Bu nedenle salisilik asit ile kombine edilebilir.

Salisilik asit gibi soyucu maddeler her zaman yüze geceleri sürülmelidir. Sabah sürüldüğünde güneş ile birlikte temasında ciltte hasara neden olabilir.

Salisilik asit, akne tedavisinde kullanılabilen bir üründür. Ancak aknenin şiddetine ve türüne göre bu durum değişiklik gösterir. Salisilik asit daha çok komedonal yani siyah ve beyaz nokta şeklinde olan sivilcelere etkilidir. Papüler veya nodülokistik aknelerde de fayda sağlayabilse de genelde başka tedavilere ihtiyaç duyulur.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir