cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Sebase Hiperplazi Nedir? 

  • Eylül 26, 2023
  • 2 dakika okuma süresi
Sebase Hiperplazi Nedir? 

Sebase Hiperplazi Nedir? 

Sebase hiperplazi, orta yaşlı ve yaşlı kişilerin alın veya yanaklarında görülen genişlemiş yağ bezeleridir.

Erkeklerde, güneş hasarı fazla olan kişilerde, güneş koruyucu kullanmayanlarda, steroid tedavisi alanlarda, böbrek nakli olanlarda daha sıktır.  

Sebase hiperplazi, çapı 2-5 mm kadar, parlak, kubbe şeklinde, küçük sarı şişlikler olarak görünür. Yakından bakıldığında sarımsı yapılarla çevrelenmiş merkezi açıklık görünebilir. 

Üzerinde dışarıdan görünebilen veya dermaskop denilen aletle yakından bakıldığında fark edilen kan damarları (telejiektazi) bulunur. (Telenjiektazi nedir?)

Sebase hiperplazi lezyonları bazen bazal hücreli karsinom gibi cilt kanserleriyle karışabilir. Bağışıklığı baskılanmış hastalarda sebase hiperplazi daha yaygın olabilir. 

Sebase hiperplazi bazen Muir-Torre sendromu adı verilen hastalıkta birçok sayıda görülebilir. Muir-Torre sendromunda çok sayıda sebase hiperplazi dışında, keratoakantom, iç organ kanserleri, bağırsak polipleri gibi ek hastalıklar bulunur. 

Sebase Hiperplazi Tedavisi

Sebase hiperplazi normalde zararsızdır ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak kozmetik açıdan rahatsızlık hisseden kişilerde, lezyonu tahriş olanlarda tedavi etmek gerekir. 

Sebase hiperplazi tedavisinde elektrokoterizasyon adı verilen yakma işlemi, kriyoterapi veya lazer denenebilir. 

Koterizasyon işleminde sebase hiperplaziler elektrik ve ısı enerjisi ile kökünden yakılır. Kriyoterapide eksi derecedeki soğuk gaz ile lezyon dondurulur. 

Kriyoterapi işlemi sırasında hafif ağrı hissedilebilir ve tek seans genelde yeterli olmaz. 15-20 günde bir 3-4 seans gibi bir süre gerekir. Seans sayısı lezyona ve hastaya göre değişiklik gösterir. 

Çok yaygın lezyonu olan kişilerde zoretanin gibi izotretinoin içeren haplar kullanılabilir. Ancak bu hapların kesilmesiyle tekrarlama ihtimali vardır. 

İzotretinoin içeren ilaçlar kullanırken bazı yan etkilere sebebiyet verebilir. Bu nedenle aylık doktor kontrolleri gerekir. Kadınlarda hormon tedavileri de gerekli hastalarda denenebilir. (Zoretanin Nasıl Kullanılır, Yan Etkileri Nelerdir?)

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir