cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Nasır Neden Olur? Nasır Nasıl Geçer?

  • Eylül 8, 2023
  • 5 dakika okuma süresi
Nasır Neden Olur? Nasır Nasıl Geçer?

Nasır Nedir ?

Nasırlar sert, kalınlaşmış deri parçalarıdır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler ancak genellikle sürekli basınç altında olan ayak, el gibi bölgelerde oluşurlar. Nasırlar özellikle kemikli ayaklarda daha sık görülür.

nasır neden olur, nasıl geçer

Derinin en üst tabakası olan stratum corneum, basınç altında kaldıkça kalınlaşır. Bu bölge ölü deri hücrelerinden oluşmuştur. Bu kalınlaşmada nasır olarak kendini gösterir.

Nasırlar çoğunlukla şarj renklidir. Yuvarlak, oval veya farklı şekillerde olabilir. Büyüklüğü de değişkendir. Normalde ağrı yapmasalar da basınç altında kaldıkça zamanla ağrı hissedilebilir. Derinin üstü pul, pul döküntülü görülebilir. Nasırlar tedavi edilse bile basıncın devam ettiği durumlarda tekrarlayabilir.

Keratozis punktata (palmoplantaris) adı verilen özel bir hastalıkta, genetik olarak avuç içi ve ayak altında, yuvarlak, oval şekilli, küçük birçok nasır oluşabilir.

Nasır Neden Olur ?

Nasırlar sürtünme ve basınç nedeniyle oluşur. Ayaktaki nasırların en yaygın nedeni ayağa uygun olmayan ayakkabılardır. Ayakkabıların sıkı olması veya dar olması basıncı arttırarak nasıra neden olur.

Çok yürümek, koşmak, uzun süre ayakta durmak, ayakkabıların uygun olması durumunda bile nasıra neden olabilir. Kadınlarsa topluklu ayakkabı giyilmesi de sık nasır nedenlerindendir.

Nasırın diğer nedenleri şunlardır:

  • Çıplak ayakla uzun süre dolaşmak
  • Sert çorap ve ayakkabı giymek
  • Ayakta kalmayı gerektiren sporlar yapmak veya işte çalışmak
  • El işi gibi ellerin sürekli kullanıldığı uğraşlar
  • Enstrüman çalmak
  • Çekiç parmak adı verilen parmağın normalde daha fazla çıkıntısının bulunması
  • İçe veya dışa basma

Nasır Tedavisi

Nasır tedavisinde en önemli aşama neden olan durumun ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin ayaktaki bir nasır için ayakkabı değiştirilmeli veya ayakta durma süresi azaltılmalıdır.

Başka bir tıbbi neden olması durumunda ise hasta ortopedi gibi bölümlere yönlendirilebilir. Nasıra neden olan ayak bozukluğu tespit edilirse ameliyat gerekebilir.

1-) Nasır bandı: Nasır bantları, içinde nasırı soyan bir ilaç olan “salisilik asit” bulunan yapışkan bantlardır. Nasır bantları, nasır üzerine sıkıca yapıştırılır ve 3 gün boyunca bu alanda bekletilerek kaldırılır. Tam olarak geçme sağlanmazsa maske bandı tekrar takılabilir.

Nasır bandı hem ilaç ile nasırın yumuşamasını sağlarken hem de ayağa gelen basıncın azaltılmasını sağlar. Önemli olan nasır bandının renkli ilaç içeren kısmı tam nasırlı bölgeye denk gelmelidir. Bu nedenle uygun büyüklükteki bantlar kullanılmalıdır. Sağlam deriye ilaç değmesi durumunda tahriş yaratarak soyulmaya neden olabilir.

2-) Nasır kremi: Nasırı soyan ve yumuşatan kremler kullanılabilir. Bu kremlerin içinde “salisilik asit” , “laktik asit” gibi soyucu maddeler bulunur.

“Üresal forte” , “Ürederm %40” , “Duoderm” sıkla kullanılan nasır kremlerinden bazılarıdır. (Üresal forte ne işe yarar, nasıl kullanılır?)

3-) Kriyoterapi: Kriyoterapi veya buz tedavisi adı verilen -190 derecedeki soğuk azot gazı sıkılması, nasır tedavisinde sıkça kullanılır. Kriyoterapi tedavisi nasır iyileşene kadar 15-20 günde bir tekrarlanır. Sıkıldıktan sonraki birkaç günde sıkılan deride yara, su toplaması, tahriş gibi durumlar görülebilir. Bu beklenen bir durumdur. Bir sonraki gaz sıkma işlemine kadar gittikçe deri düzelir ve nasır incelir.

4-) Nasır ameliyatı: Nasırların aşırı büyümesi, derinleşmesi, fazla ağrı yapması ve diğer tedavilere yanıt alınamaması durumlarında nasır ameliyatı yapılabilir.

Nasır ameliyatında, nasırın nidus adı verilen derindeki kök kısmı da çıkarılır. Buranın tam olarak çıkarılmaması, nasırın daha sık tekrarlamasına sebebiyet verebilir. Neşter gibi cerrahi keskin bir aletle, o bölge kesilerek işlem yapıldığı için dikiş atılması gerekir. Ameliyattan sonra dikiş alınana kadar, o bölgeye düzenli pansuman uygulanmalıdır.

Nasır Nasıl Geçer? Nasıra Ne İyi Gelir?

Nasırın geçmesi için doktorun önerdiği krem, nasır bandı, kriyoterapi, ameliyat gibi yöntemler kullanılabilir. Ancak bunların dışında evde de yapılabilecek ve nasırın yumuşamasını sağlayan yöntemler bulunmaktadır.

  • Nasırların her gün 20 dakika boyunca ılık suda bekletildikten sonra elle veya törpü gibi bir aletle üst kısmının soyulması oldukça faydalıdır. Özellikle kriyoterapi gibi gaz sıkma işleminden önce bu soyma işlemi uygulanırsa yapılan tedavinin de etkinliği artar.
  • Ilık su dışında çay ağacı yağı gibi yumuşatıcı sıvılar da kullanılabilir. Daha sonra tekrar nasır oluşmaması için ortopedik, silikon tabanlıklı ayakkabı kullanılması oldukça önemlidir.
  • Ayakları yıkandıktan veya ıslandıktan sonra iyice kurulanmalıdır. Daha sonra üstüne nemlendirici krem sürülerek deri yumuşatılmalıdır.

Nasır için gidilmesi gereken bölüm "Deri ve Zührevi Hastalıklar"dır. Şiddetli nasır durumunda ameliyat için doktor hastayı "Genel Cerrahi" , "Ortopedi" gibi başka bir bölüme sevk edebilir.

Nasır için kullanılan ilaçlar, genelde krem veya solüsyon şeklindedir. İçlerinde farklı maddeler bulunabilir. Ancak hepsinin ortak özelliği kalınlaşmış olan cilt tabakasını eritmek ve yumuşatmaktır. Salisilik asit, laktik asit, üre en sık kullanılan nasır ilaçlarıdır. Duoderm ve üresal forte en çok kullanılan nasır kremi ve solüsyonudur.

Nasırın tıptaki adı "Kallus" veya "Klavus"tur. Ancak "kallus" daha sık kullanılır.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir