cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Pityriasis Alba Nedir ?

  • Eylül 28, 2023
  • 4 dakika okuma süresi
Pityriasis Alba Nedir ?

Pityriasis Alba Nedir ?

Pityriasis alba, çoğunlukla çocuklarda görülen, özellikle yüzde beyaz lekelere yol açan, uzun süren bir çeşit egzama olarak tanımlanabilir. Pityriasis alba dünya çapında yaygın bir hastalıktır ve çocuklarda ortalama görülme sıklığı %2-3 civarındadır.

Pityriasis alba esas olarak 3 ila 16 yaş arası çocukları ve ergenleri etkiler, ancak yaşlı ve genç insanlarda da ortaya çıkabilir. Kızlar ve erkeklerde eşit olasılıkta oluşur. Koyu tenli kişilerde var olan beyazlıklar daha belirgindir ve koyu tenli kişilerde daha sık görülebileceği düşünülmektedir.

Pityriasis alba’nın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Sıklıkla cildi kuru olan kişilerde ve atopik dermatitli çocuklarda ortaya çıkar. Ayrıca güneşe maruz kalan bölgelerde de daha sık görülür. Ancak bunun nedeni oradaki cildin daha koyu olarak beyaz lekelerin daha belirgin hale gelmesi olabilir. (Atopik dermatit nedir?)

Bunun dışında aşağıdaki durumların pityriasis alba’ya neden olabileceği söylense de çalışmalarla bunların hiçbiri kanıtlanmamıştır.

  • Morötesi radyasyon
  • Aşırı veya yetersiz banyo
  • Bakır gibi kanda bazı element ve vitaminlerin düşüklüğü
  • Malassezia adı verilen mantarın ciltte fazla bulunması

Pityriasis alba tanısı doktor muayenesi ile koyulabilir. Bu süreçte Wood lambası adı verilen ışıkla bakma halinde beyaz refle alınmaz yani lezyon vitiligodaki aşırı bir şekilde beyaz parlamaz.

Hastalığın tamamen geçmesi 2-3 ay ile 2-3 yıl arasında değişebilir. Ancak genelde bu süre 1 yıldır. Bu sürede güneşten korunmak lekenin belirginliğinde azalma sağlayabilir. (Güneş kremi nasıl kullanılır?)

Pityriasis Alba Belirtileri

Klasik pityriasis alba, genellikle 1 ila 20 arasında olan beyaz lekeler, yamalar şeklinde ortaya çıkar.

  • Lezyonların çoğu yüzde, özellikle yanaklarda ve çenede meydana gelir.
  • Beyaz yamalar ayrıca boyunda, omuzlarda ve üst kollarda da görülebilir ve başka yerlerde nadirdir.
  • Yama boyutu 0,5 ila 5 cm çapında değişir.
  • Yamalar yuvarlak, oval veya düzensiz şekillidir.
  • Kaşıntı minimaldir veya yoktur.
  • Beyazlıklar yaz aylarında daha belirginleşir.
  • Kuruluk ve pullanma, çevresel nemin daha düşük olduğu kış aylarında daha belirgindir.

Tipik olarak, pityriasis alba döküntüsü birkaç aşamadan geçerek kaybolur. Bunlar şu şekildedir:

  1. Sadece elle hissedilebilen papüler (çıkıntılı) yüzeye sahip hafif pullu pembe lekeler
  2. İnce yüzeyli, pullu hipopigmente yani açık renkli yama veya plak adı verilen deriden kalkık olmayan veya az kalkık olan döküntüler
  3. Üzerinde pul, kepek olmayan beyaz leke
  4. Beyazlıkta zamanla azalma ve kaybolma

Pityriasis Alba Tedavisi

Pityriasis alba kötü huylu bir durum değildir ve genelde bir şikayete neden olmadığı için tedavisinin yapılması zorunlu değildir. Ancak görüntüden rahatsız olan hastalara, iyileşme süresini kısaltmak ve görünümü hafifleştirmek için bazı tedaviler uygulanabilir:

  • Nemlendirici kremler, ciltteki ​​kuru görünümü azaltmak açısından günde 2 civarında kullanılabilir.
  • Hafif etkili ve yan etki riski düşük olan kortizonlu kremler, özellikle kızarıklığı ve kaşıntısı olan kişilerde 1 ay gibi kısa süreli kullanılabilir.
  • Takrolimus ve pimekrolimus içeren “Tacrolin” , “Elidel” gibi kalsinorin inhibitörü kremler kortizonlu kremlerle dönüşümlü veya ayrı olarak kullanılabilir.

Pityriasis Alba Vitiligo Farkı

Pityriasis albada var olan beyaz lekeler, aylar veya yıllar içerisinde kendiliğinden kaybolur. Bu lekeler hipopigmentedir. Yani deriye rengini veren melanin pigmenti azalmıştır. Vitiligoda oluşan beyaz lekeler ise kendiliğinden kolaylıkla geçmez. Gittikçe tüm vücuda yayılabilir. Ayrıca, lekeler depigmentedir. Yani melanin pigmenti hiç bulunmaz. Bu nedenle daha pityriasis albaya göre daha açık renkli görünür.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir